Verder na niet-aangeboren hersenletsel; een nieuw leven

Mieke van Arem
Locatiemanager
Zeilbrug, Amsterdam

Zeilbrug is een plek voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (nah) en lichamelijke beperking (lg). Er zijn begeleidingsprogramma’s voor mensen die willen werken aan een doel. Dat klinkt abstract maar dat is het niet. Mensen zijn door het hersenletsel heel veel kwijtgeraakt. Bij Zeilbrug proberen zij te werken aan een leven dat op een of andere manier weer acceptabel wordt.

In één klap

Mieke van Arem is locatiemanager van Zeilbrug: “Het is moeilijk om je voor te stellen wat mensen met een ernstige vorm van nah hebben doorgemaakt. Je normale leven is vaak in één klap verdwenen. Bij nah heb je een groot deel van je vaardigheden verloren en vaak is je karakter veranderd.
Mensen begrijpen je niet meer. Dat betekent in veel gevallen dat partners, kinderen, vrienden en collega’s uit je leven verdwijnen. De mantelzorgers die blijven, worden overbelast doordat ze veel te veel taken moeten overnemen. Geen goed uitgangspunt om een nieuw leven op te bouwen. Zeker omdat je zelf weet hoe en wie je voor het letsel was.

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel hebben vaak een lange weg te gaan naar een voor hen acceptabel leven.

Eigen regie

En toch is er een nieuw leven. Iets waar je met enorm veel geduld en doorzettingsvermogen vorm aan kan geven. Bij Zeilbrug zoeken we samen met onze cliënten naar doelen en activiteiten die je daar bij helpen. Neem bijvoorbeeld je geheugen. Het is niet weg maar je kan er niet meer bij. Je moet nieuwe paadjes vinden en dat vereist een hoop training. Het is daarbij belangrijk dat onze cliënten in die zoektocht gelijkwaardigheid ervaren doordat ze zelf de regie hebben over hun doelen.

Eigenwaarde

Thuis kunnen blijven leven is vaak een van de hoofddoelen. Daarvoor moet je je motoriek verbeteren, structuur in je dag leren aanbrengen en weer leren om zaken te plannen en te organiseren. We doen activiteiten waar mensen dat soort vaardigheden oefenen. Koken lijkt bijvoorbeeld simpel, maar ga maar eens uitschrijven wat je allemaal moet kunnen om een simpele maaltijd op tafel te krijgen. Van het boodschappenlijstje tot aan het hanteren van keukengerei. Creatieve activiteiten zoals het beeldhouwen met speksteen en schilderen zijn uitstekend om je fijne motoriek te oefenen. Ondertussen zie ik mensen in de ateliers steeds mooiere dingen maken en daar eigenwaarde aan ontlenen. Een belangrijk doel.

Veilige basis

Gelijkwaardigheid zit ‘m ook in de manier waarop we werken. We zijn coachende begeleiders. Neem bijvoorbeeld iemand die graag een kopje koffie wil. Je kan het voor hem halen, maar je kan hem ook uitdagen het zelf te doen. Dat betekent een forse inspanning om zelfstandig bij het koffie-apparaat te komen dat vijf meter verderop staat. Maar eenmaal geslaagd is het vijf meter eigen regie die je overal kan gebruiken. Het zijn kleine doelen waar soms veel tijd overheen gaat, soms jaren. Hier willen we daar een veilige basis voor zijn. Een plek waar mensen je willen begrijpen en ondersteunen. Waar zij samen met jou doelen uiteenrafelen in dagelijkse overzichtelijke handelingen en activiteiten om verder te komen.

Nieuw leven

Mensen met nah hebben vaak een lange weg te gaan naar een voor hen acceptabel leven. Het is geduldwerk. Wil je ze daarbij ondersteunen dan moet je zelf ook geduld hebben. Dat zit ‘m in allemaal kleine dingen zoals iemand rustig uit z’n jas helpen. En duidelijk zeggen wat je gaat doen en het dan ook doen. Niet over iemand praten maar met… Elkaar serieus nemen en ook kunnen lachen om menselijk onvermogen. Met z’n allen werken aan dat nieuwe leven. In welke vorm dan ook.”

Overige verhalen

Hoe plezier maken voor verbinding zorgt

De Marius Meijboom
Woon- en logeerhuis

De Marius Meijboom is een woon- en logeerhuis voor kinderen en volwassenen met een Ernstige Meervoudige Beperking (EMB). Het is ...

Lees meer
Lees meer over Hoe plezier maken voor verbinding zorgt

Leven met NAH

leven met NAH

dag activiteitencentrum Saafting

‘Toen ik ging slapen en wakker werd, had ik een beroerte. En de rest is history’ Net als Gerard-Jos lopen ...

Lees meer
Lees meer over Leven met NAH

Leven met NAH: Machiel Rombout

Machiel
Cliënt
Amstelveen

Ik ben Machiel. 45 jaar oud. Woon in een appartement in Amstelveen. Ik ben gehandicapt en toch vrij zelfstandig, golf, ga ...

Lees meer
Lees meer over Leven met NAH: Machiel Rombout