Maatwerk is leuk om te doen

Stephan, Berlinda, Tim, Mirande, Melinda en Edith
Bewoners, begeleiders en moeder
Beethovenlaan, Aalsmeer

Je woont in een groep. Best gezellig maar wat als er nasi op het menu staat en je lust dat echt niet? Hoe kun je maatwerk leveren in een groep? Hoe doe je dat als iedereen andere wensen en behoeftes heeft? En hoe zit dat met gewoontes die je van huis uit hebt, kun je daar wel rekening mee houden? Allemaal vragen waar bewoners Stephan, Berlinda en Tim, begeleiders Miranda en Melinda en moeder Edith van Beethovenlaan graag antwoord op geven.

Belangrijk is dat we iedereen in zijn waarde laten en ieders afkomst en achtergrond respecteren. Melinda, persoonlijk begeleider.

Berlinda: “Elke woensdag mag ik kiezen wat we eten.” Stephan:“Ik op dinsdag. Dan kies ik pasta. Of aardappelen en groente.” Berlinda gaat voor taco’s en Tim voor spaghetti. Zo mag iedereen uit de groep een keer kiezen. Klinkt goed, maar wat nou als je niet lust wat een ander kiest? Miranda: “Dan kijken webij de andere groepen of er iets is wat iemand wel lekker vindt. Dat is het voordeel van meerdere groepen in huis.”

Niet per se als groep

Meerdere groepen blijkt vaker een voordeel om maatwerk tegeven. Melinda: “In mijn vorige werk moest altijd iedereen mee met een uitje maar hier kan een bewoner bij een andere groep blijven als hij niet mee wil. Je kunt zo veel meer maatwerk leveren en rekening houden met ieders wensen.” Miranda vult aan: “Jehoeft niet als groep te fungeren als je als groep woont. Iedereen is een individu met eigen behoeftes en mogelijkheden. Wat je ziet is dat mensen gewoontes thuis hebben en dat we hier bij Beethovenlaan eigen gewoontes hebben. Bijvoorbeeld dat je als je jarig bent, uit eten gaat en je gasten zelf mag kiezen.”

Twee ratten

Dat zie je ook terug in alle activiteiten in de vrije tijd. Judo en paardrijden voor Tim, judo en zwemmen voor Stephan en Berlinda danst graag. Al die verschillende activiteiten zijn mogelijk doordat ouders en vrijwilligers meegaan en voor vervoer zorgen. Berlinda heeft iets bijzonders op haar kamer: twee ratten… Throttle en Vinny. Berlinda: “Ik moet elke week het hok schoonmaken. Iedere dag geef ik ze eten en drinken.” Ook maatwerk, want niet iedereen kan dat, dieren verzorgen.

Aandacht

Miranda: “We kijken echt wat iemand nodig heeft en wat iemand kan.” Berlinda: “Ik ga niet mee naar de camping. Veel te veel muggen.” Melinda: “Nee, dat vind je niet prettig hè, daarom hoef je ook niet mee. Anderen wilden juist graag een keer kamperen en nu doen we het al drie jaar.” “In een tent!”, merkt Stephan op. Miranda: “Stel dat bewoners echt heel verschillende dingen willen, dan zoeken we een oplossing waar iedereen tevreden mee is. Als we met elkaar op vakantie gaan, doen we met iedereen één dagdeel iets apart. Echt even individuele aandacht. Dat werkt heel goed.”

Kleine dingen

Moeder Edith schuift na een tijdje aan: “Vraag je aan mij iets over maatwerk bij Beethovenlaan? Ik ben de meest tevreden moeder! Als je kind uit huis gaat volgt een helerollercoaster. Niels was 14 jaar toen hij hier kwam wonen. Hetzijn eigenlijk kleine dingen die belangrijk zijn. Ik wilde graaggel in zijn haar, dat deden ze gewoon. Voor hij hier kwam wonen, hadden we een gesprek. Dat ging ook over wat wil

Geef iemand de ruimte om iets te proberen.
Maatwerk is leuk, is de boodschap bij Beethovenlaan.

je als ouder, hoe kunnen we omgaan met Niels, wat vind je belangrijk. Het is samen opvoeden. Niels heeft autisme en een verstandelijke beperking, maar hij is ook gewoon lui. Daar moet je niet in meegaan. Hij is niet zielig. Als ouder leer je ook veel. Ik pamperde Niels toch wel. Hij at nooit zelf bijvoorbeeld. Hier at hij na twee weken zelfstandig. Hij is best groot geworden hier. Gewoon gegroeid, maar ook zelfstandig geworden. De valkuil van mijn kind is dat hij niet opvalt, je kunt hem gemakkelijk vergeten en daar was ik ook bang voor, maar daar gaan ze goed mee om.”

Creativiteit

Maatwerk is soms ook een eenvoudige aanpassing.Melinda: “Sommige bewoners kunnen veel eten, andere moeten opletten. We passen dan bijvoorbeeld de porties een beetje aan, zodat iedereen twee keer op kan scheppen maar niemand meer eet dan goed voor hem is. Creativiteit is heel belangrijk. Belangrijk is ook dat we iedereen in zijn waarde laten en ieders afkomst en achtergrond respecteren. Per bewoner bekijken we hoe wij het beste kunnen begeleiden.”

Loslaten

Miranda: “Met mondige bewoners kun je in gesprek gaan over wensen. We hadden een bewoner die vond het niet nodig om haar kamer bij te houden. Zij liet het versloffen. We hebben dat laten gaan. Ik ben ook puber geweest en heb puberdochters… Na een tijdje merkte zij dat een vieze kamer niet prettig was. Dat is voor ons ook loslaten. Daar hebben we het als team over. Geef iemand de ruimte om iets te proberen. Maatwerk is leuk, is de boodschap bij Beethovenlaan. “Dat is toch mijn roeping: het ieder persoon naar de zin te maken. Maatwerk helpt daar zeker bij.”

Overige verhalen