Woonvoorziening Marius Meijboom

Op de Marius Meijboom bieden wij een huiselijke woon- of logeerplek aan 36 bewoners met een (Zeer) Ernstige Meervoudige Beperking, (Z)EMB. Met een fijn team van ongeveer 100 begeleiders en verpleegkundigen - en in nauwe verbinding met de ouders - zorgen wij voor onze bewoners.

Adres

En dat is fantastisch, want zij leren ons om helemaal aanwezig te zijn, om je kwetsbaar en nieuwsgierig op te stellen en zó echt met elkaar in contact te komen. Samen dragen we bij aan een goed leven voor onze cliënten. Ben je benieuwd hoe wij dat doen, en wat je van de Marius Meijboom kunt verwachten?

Op deze pagina vind je alles wat je wilt weten als je bij de Marius Meijboom wilt komen wonen of werken.

Het woon- en logeerhuis Marius Meijboom is een samenwerking tussen Cordaan, Omega en Ons Tweede Thuis.

Wonen en logeren

De Marius Meijboom is een woon- en logeerhuis, speciaal voor kinderen en volwassenen met een (zeer) ernstige meervoudige beperking, (Z)EMB. Op de Marius Meijboom bieden wij onze bewoners een fijne plek om te wonen. Er is volledige verzorging en verpleging aanwezig, niet alleen overdag maar ook ‘s nachts (twee wakende nachtdiensten). Op de locatie werken agogisch opgeleide begeleiders, verpleegkundigen en verzorgenden samen in één team.

Op de Marius Meijboom zijn zes woongroepen en een logeergroep. Iedere woning biedt plek aan zes bewoners met een eigen slaapkamer, zeer ruime gezamenlijke badkamer, een mooi balkon en een grote woonkamer met open keuken. We vinden een warme, huiselijke sfeer op de woongroepen heel belangrijk. In de grote open keuken wordt er dagelijks vers gekookt en gezamenlijk gegeten.

Goedemorgen,
Heb je een vraag over de zorg en ondersteuning op deze locatie?

Zorgbemiddeling

Ons Tweede Thuis

09.00 - 12.30

Heb je een vraag aan de locatie? De contactgegevens staan bovenaan deze pagina.

Waar ligt Marius Meijboom en hoe ziet het eruit?

Marius Meijboom is een nieuw gebouw op een prachtige plek op IJburg in Amsterdam. Het huis is gebouwd aan de Marius Meijboomstraat, op een mooi plekje midden op IJburg langs een brede waterloop, niet ver van het IJmeer. De buurt is jong en levendig. De locatie is goed bereikbaar met de auto en met tramlijn 26.

Het gebouw heeft 36 plaatsen voor wonen of logeren en er zijn twee groepen voor dagbehandeling. Iedere woning biedt plek voor zes bewoners met eigen slaapkamer, zeer ruime gezamenlijke badkamer, een ruim balkon en een ruime leefruimte met open keuken. Er is veel aandacht besteed aan een huiselijke sfeer.

Voor wie?

De Marius Meijboom is gespecialiseerd op het gebied van (Z)EMB, (zeer) ernstige meervoudige beperkingen.

Woon- en logeerhuis de Marius Meijboom is bestemd voor kinderen en volwassenen, met een geldig indicatiebesluit VG8 of LG7

Hoe wij werken

Op de Marius Meijboom hangt er een huiselijke sfeer. Dit vinden we belangrijk. Er wordt dagelijks gekookt in de grote open keuken en met elkaar gegeten aan de grote tafel. Er is veel aandacht voor het lichamelijk welbevinden en een waardevolle, leuke invulling van de dag, dit zorgt voor een dynamische werkomgeving. Er wordt in kleine stappen gewerkt aan de ontwikkeling van de bewoners. Als je op de groep bent dan voel je het; hier kun je elke dag een bijdrage leven aan het goede leven van de bewoners. De bewoners leren ons om met volledige aandacht, kwetsbaar en nieuwsgierig het contact aan te gaan. Dat begint met elke dag opnieuw samen de dag starten met een lach!

  • Methodes

    Het LACCS programma en het Programma perspectief zijn beide programma’s die wij hebben opgenomen in de methodische cyclus en in ons dagelijks werken. Een goede samenwerking tussen ouders/familie en de zorgprofessionals is daarbij onmisbaar.

    Programma Perspectief: Deze methode vraagt van iedereen die betrokken is bij kinderen en volwassenen met (Z)EMB dat er gehandeld en gewerkt wordt vanuit een gedeelde visie: we vinden dat kinderen en volwassenen met (Z)EMB recht hebben op een zo optimaal mogelijke ontplooiing en regie op het eigen leven. Wij vinden de begeleiding van de mensen die bij ons wonen uitdagend en avontuurlijk en dat avontuur gaan we graag aan. En ook al gaat dat niet altijd zonder hobbels en bobbels, we leren er heel veel van.

    We streven naar een goed leven voor onze bewoners. Met het LACCS-programma geven wij dit vorm. Het geeft ons de handvatten die je als begeleider nodig hebt. Waarmee je daadwerkelijk het verschil kan maken voor mensen met (Z)EMB.

    Het LACCS-programma heeft 5 gebieden opgesteld, deze 5 gebieden gaan over menselijke behoeften die wij allemaal hebben (Lichamelijk welzijn, Alertheid, Contact, Communicatie en Stimulerende tijdsbesteding). Het LACCS-programma helpt ons om – met de opgestelde waarden – in gesprek te zijn met alle betrokkenen over hoe goed het voor elkaar is in het leven van de bewoner. Pakken onze intenties goed uit, sluiten we wel goed aan of moeten we het anders doen?

    Het ontwikkelingsdenken (onderdeel van het LACCS- programma) is ontwikkeld om goed aan te kunnen sluiten bij mensen met (Z)EMB. Wat snapt hij wel en wat niet? Hoe beleeft hij de wereld? Wat kan en mag je van hem verwachten? En wat betekent dit? Deze kennis heb je nodig om écht te kunnen bijdragen aan zijn leven.

  • Belangrijke rol voor ouders

    Ouders spelen in het leven van onze bewoners een belangrijke, centrale rol. De relatie tussen mensen en het onderlinge contact ligt aan het de basis van beide programma’s en hun betrokkenheid is groot. We zijn heel alert in het delen van geluksmomenten met ouders, bijvoorbeeld via FaceTime of met een foto of filmpje via Whatsapp. We ontvangen dit ook graag terug, met de beelden van thuis leren wij de bewoner en zijn familie weer beter kennen. Maar ook in praktische zin wordt er veel kennis uitgewisseld. Ouders kennen hun kind het beste, en daarom vragen wij ze vaak om mee te denken over vragen die wij hebben in de begeleiding. We hebben samen met ouders de ‘samen zien-app‘ ontwikkeld die faciliteert in het meedenken over zulke vraagstukken. Meer informatie over onze visie op dit gebied, lees je in het interview dat onze collega Tessa Siepe hierover gaf aan de VGN.

Innovatie

Innovatie staat bij ons hoog in het vaandel. Onze begeleiders zijn continu bezig met de vraag ‘Hoe kunnen wij de kwaliteit van leven van onze bewoners verhogen?’ en zij denken na over manieren om dit voor elkaar te krijgen. De inzet van innovatieve technologie speelt daarbij een grote rol. We zetten veel bestaande producten in zoals de CRDL, Tovertafel, Robot Kat en het Akka plateau.

Het komt regelmatig voor dat reguliere producten niet geschikt/passend zijn voor onze bewoners, dan is maatwerk nodig. We passen zelf producten aan zodat onze bewoners er mee kunnen werken, zo hebben we een plantenspuit omgebouwd zodat deze met een schakelknop kan worden bediend.

Aangepast gamen is ook een topic waar we mee aan de slag gaan. Het spelen van reguliere games zoals Fifa, Minecraft en Trackmania met de gewone besturing is voor veel bewoners niet mogelijk. Door middel van schakelknoppen kunnen ze dit (samen met anderen) wel. Hierdoor kunnen ze ook samen met bijvoorbeeld broers en zussen of anderen gamen.
Nog een aantal voorbeelden van projecten:

  • Samen Zien-app

    We ontwikkelden in samenwerking met ouders de SamenZien-app. Via een beveiligde server delen we beelden van het gedrag van een bewoner, waardoor we samen met ouders, begeleiders en gedragsdeskundigen sparren over mogelijke oplossingen.

  • We gaan het maken

    Ook werkten we mee aan het project ‘We gaan het maken‘ van Cordaan, waarin we een van onze bewoners meer zelfstandigheid gaven, door haar de mogelijkheid te geven om zich zelfstandig door de woning te verplaatsen. Dit hebben we gerealiseerd door haar met haar spraakcomputer het Akka-plateau te laten bedienen.

  • Klein Geluk

    We nemen daarnaast deel aan het project Klein Geluk van Stichting EMB Nederland, Platform EMG, Quality of Life Centre en Social Envoy, waarbij wij als zorgverleners via nieuwe, innovatieve gespreksvormen nadenken over hoe mensen met EMB geluk ervaren.

Goedemorgen,
Heb je een vraag over de zorg en ondersteuning op deze locatie?

Zorgbemiddeling

Ons Tweede Thuis

09.00 - 12.30

Heb je een vraag aan de locatie? De contactgegevens staan bovenaan deze pagina.

Ervaringen van collega’s

Maaike van Leeuwen
Wouter Buist
Patty Schrekker
Iris Anthony
Diane van Ieperen
Ingrid Leijen
Ervaringen van collega’s

Maaike van Leeuwen

Maaike werkte op een andere locatie van Ons Tweede Thuis, maar kwam via ‘Superhands’, de corona-flexpool, in aanraking met de Marius Meijboom. Dit beviel zó goed dat ze besloot over te stappen:

“Toen ik bij Marius Meijboom kwam helpen was ik meteen onder de indruk van de locatie. Het is heel huiselijk, en heeft totaal niet de uitstraling van een instelling. Het lijkt bijna wel een vakantiehuis.”

Lees hier het verhaal

Ervaringen van collega’s

Wouter Buist

“Het zit soms in hele kleine dingen, bijvoorbeeld als een cliënt nog wel een beetje zijn arm kan optillen, dan geef ik hem tijd om dat te doen, zodat hij zelf kan meehelpen met het aantrekken van zijn shirt. Ik vind het heel leuk om uit te vogelen waar die ruimte zit. Dat is de insteek die mij aanspreekt: kijk naar wat de cliënt wel kan en stimuleer hem daarin.”

Lees hier het verhaal

Ervaringen van collega’s

Patty Schrekker

“Soms, als het lekker weer is, gaan we nog even naar buiten voor een avondwandeling, daar geniet ik enorm van. We willen dat de Marius Meijboom zo min mogelijk op een instelling lijkt, en dat lukt gelukkig.

Lees hier het verhaal

Ervaringen van collega’s

Iris Anthony

“Wat ik ook heel fijn vind is dat we echt als team werken. Iemand kan andere taken hebben, bijvoorbeeld als verpleegkundige of leidinggevende, maar dat voel je helemaal niet. We zijn gelijk aan elkaar en we zetten samen de schouders eronder.”

Lees hier het verhaal

Ervaringen van collega’s

Diane van Ieperen

“Er heerst een open sfeer waarin je makkelijk je vragen kan stellen. Op de Marius Meijboom heb je die unieke combinatie van verpleegkundige zorg en het doorgronden van de mens die daarbij hoort. Je krijgt steeds meer inzichten in gedrag en die kan je dan weer vertalen naar medische zorg.”

Lees hier het verhaal

Ervaringen van collega’s

Ingrid Leijen

“… dat vind ik het mooiste aan werken bij de Marius Meijboom: we luisteren écht naar elkaar. Samen met de ouders, medewerkers en de dagbesteding zorgen voor we ervoor dat onze bewoners een goed leven leiden.”

Lees hier het verhaal

Werken op de Marius Meijboom

Ben je enthousiast geworden door ons verhaal? We maken graag kennis! Stuur een berichtje naar Ingrid Leijen, Locatiemanager van de Marius Meijboom, via ileijen@demariusmeijboom.nl, dan maken we een afspraak voor een kop koffie. Onze vacatures vind je op de vacaturesite.

Meer informatie?

Woon- en logeerhuis Marius Meijboom is een samenwerking tussen Ons Tweede Thuis, Cordaan en Omega.

Wil je meer weten of denk je dat woon- en logeerhuis de Marius Meijboom de juiste woonplek voor jouw kind is? Bel of stuur een e-mail en maak gerust een afspraak met de afdeling Zorgbemiddeling.

Ben je geïnteresseerd in het aanmelden voor logeren, neem dan contact op met het Zorgloket van Cordaan Jeugd.

Goedemorgen,
Heb je een vraag over de zorg en ondersteuning op deze locatie?

Zorgbemiddeling

Ons Tweede Thuis

09.00 - 12.30

Heb je een vraag aan de locatie? De contactgegevens staan bovenaan deze pagina.